کنترل پانچ در دال‌ها بر اساس ضوابط آیین‌نامه ACI 318-19

کنترل پانچ در دال‌ها مطابق ضوابط ACI 318-19 با تغییری به نسبت نسخه‌های قبلی همین آیین‌نامه همراه است. ازجمله می‌توان به‌ اضافه شدن ضریب کاهش مقاومت برشی برای اعمال اثرات شکل یا Size Effect اشاره کرد.

در ادامه با من رضا سلطان آبادی ، مدرس دوره محاسب سازه آی سیویل و مولف کتاب های مرجع Etabs و Safe همراه باشید.

کنترل پانچ در دال‌ها

محاسبه مقاومت برشی دوطرفه در دال‌ها

مطابق شرح آیین‌نامه ACI 318-19، طبق مطالعات آزمایشگاهی انجام‌شده، مقاومت برشی اعضای بتن‌آرمه بدون خاموت با افزایش ضخامت به همان نسبت افزایش نمی‌یابد. به‌عنوان‌مثال چنانچه ضخامت عضو بتنی بدون خاموت دو برابر شود مقاومت برشی دو برابر نمی‌شود. به این پدیده “اثر شکل یا Size Effect” گفته می‌شود.

مطابق این آیین‌نامه، برای محاسبه مقاومت برشی دوطرفه در دال‌ها باید ضریب λs را محاسبه نمود که رابطه آن به شرح زیر است.

safe-etabs
اما در نرم‌افزار SAFE2016 و نسخه‌های پایین‌تر، امکان منظور کردن این ضریب توسط نرم‌افزار وجود ندارد و نرم‌افزار از نسخه ACI 318-14 استفاده می‌نماید. بنابراین چنانچه قصد طراحی دال‌ها و کنترل پانچ در دال‌ها را داشته باشید باید ابتدا ضریب λs را خارج از نرم‌افزار محاسبه نمود و سپس مصالح مورداستفاده برای دال‌ها در منوی Define> Material را ویرایش کرده و همانند شکل ضمیمه گزینه Lightweight Concrete را فعال کرده و در نهایت در مقابل گزینه Shear Strength Reduction Factor ضریب λs محاسبه‌شده را معرفی نمایید. سپس کنترل برش پانچ دال را انجام دهید.

نکته های مهم

نکته ۱: اعمال ضریب شکل برای کنترل پانچ فونداسیون‌ها مطابق بند ۱۳.۲.۶.۲ آیین‌نامه ACI 318-19 الزامی نیست. بنابراین این ضریب کاهشی فقط برای دال‌ها قابل ‌استفاده است.
نکته ۲: ضریب شکل برای دال‌هایی می باشد که عمق مؤثر آن‌ها از ۲۵۰ میلی‌متر بیشتر است. به عبارتی d>250mm باشد. در غیر این صورت این ضریب تأثیری در مقاومت برشی نخواهد داشت.

 

منبع : کانال پشتیبانی محصولات etabs آی سیویل و کتابهای مهندس سلطان آبادی  @costbook

آموزش etabs
مطالب مرتبط
دیدگاه شما درمورد این پست
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها